Vad är Kundaliniyoga?

Kundaliniyoga introducerades först i västvärlden i slutet av 70-talet av Yogi Bhajan, och var en kombination av andetag, rörelse och ljud. Det härstammade från sanskritordet kundal, som översattes till ”spiralenergi”. Tanken var att vi alla hade energi samlad vid basen av vår ryggrad och, genom att utöva Kundalini, tog vi upp den energin uppåt vår ryggrad genom de sju chakran och ut genom hjässan.

Det ultimata målet med Kundalini var att öka din självmedvetenhet genom att tysta ditt sinne och ta bort blockeringen av dina chakran så att din vitala energi kunde flöda fritt.

Träningen av kundalini var fylld med riktigt utmanande andningsövningar i kombination med asanas och meditation. Dessa övades oftast i repetition under en ganska lång tid och flyttade mycket energi runt i din kropp.

Det fanns en anledning till att praktiken vann popularitet först nyligen: Kundaliniyogans uråldriga läror hölls hemliga under mycket lång tid och lärdes ut endast till kungligheter och adel i tusentals år tills Bhajan tog med den till väst i slutet av 1960-talet och började lära ut det offentligt.

Kriyas

Kundaliniyogans asanasekvenser kallades kriyas. Varje kriya var en förinställd serie poser gjorda med en specifik andningsteknik, som blockerade energiflödet till vissa delar av kroppen (kallades en bandha) för att intensifiera effekterna av posen.

Vissa kriyas kunde bestå av snabba, repetitiva rörelser. I andra hölls poserna i flera minuter. I en gruppklass valde läraren vanligtvis en uppsättning kriyas som var genomförbara för de flesta.

Mudras Mudras var de gester du gjorde när du gjorde yoga, vanligtvis med händerna. Varje gest gav ett annat budskap till sinnet och kroppen.

Anjali mudra var kanske den mest kända. Detta kallades ibland för bönepositionen och innebar att man placerade handflatorna tillsammans med tummarna vilande mot bröstet. Denna mudra lugnade sinnet samtidigt som den skapade harmoni på båda sidor av kroppen.

Gyan mudra var den vanligaste kundaliniyoga-mudran. För att göra den lade du ihop tummen och pekfingret, applicerade tryck, medan de återstående fingrarna sträcktes ut. Denna mudra hjälpte till att främja kunskap och uppmuntra mottaglighet.

Mantran

En del av Kundalini-formen var att sjunga mantran eller positiva affirmationer. Ofta skanderades dessa mantran på Gurmukhi, även om de ibland också talades på engelska. Några av de mantran du kunde använda i en Kundaliniyoga-session inkluderade:

Sat Nam, som betydde ”Jag är sanning” eller ”Sanning är min identitet” Ong So Hung, som betydde ”Skapare, jag är du” Guru Guru Wahe Guru Guru Ram Das Guru, vilket betydde ”klok är den som tjänar infinity” Ong Namo Guru Dev Namo, vilket betydde ”Jag böjer mig för den kreativa visdomen, jag böjer mig för den gudomliga läraren inombords” Chakran Varje kriya var associerad med ett speciellt chakra. Det fanns sju chakran, eller energipunkter, i kroppen. Att öppna dessa chakran hjälpte till att hålla sinnet och kroppen i linje, vilket skapade optimal mental och fysisk hälsa och välbefinnande.