Vad är breathwalk?

Breathwalk utvecklades ur kundaliniyogan av Yogi Bhajan och Gurucharan Singh Khalsa. Här kombinerades yogaövningar och meditation med en stärkande promenad i naturen.

Många erbjöd Breathwalk utan att vara utbildade och man fick då en promenad som kanske var trevlig och stärkande men inte var Breathwalk®.

Alla delar av kroppen och av sinnet deltog och samverkade med varandra. De inledande uppvärmande yogaövningarna, promenaden med uppmärksamheten på olika andningsmönster synkroniserade med stegen och den avslutande meditationen skapade en hälsosam helhet.

Breathwalk skedde i tystnad och även om man deltog i en grupp höll man fokus inom sig själv.

Breathwalk påverkade konditionen, cirkulationen, hormonbalansen, hjärtrytmen, lungkapaciteten och gav känslomässig balans. Kombinationen av olika andningstekniker, gång och medveten uppmärksamhet bidrog till ökad koncentrationsförmåga, mental klarhet och ett inre lugn.

Momenten i Breathwalkpasset:

Väcka kroppen och stilla sinnet

Breathwalken inleddes med långa, djupa andetag och några yogaövningar för att väcka kroppen och komma i kontakt med och fördjupa andningen. Övningarna värmde upp kroppen, öppnade upp bröstet och ökade närvaron i kroppen.

Balansering

Promenaden startade med några minuters gång där man kände in kroppen, korrigerade ställningen och fann den naturliga rytmen.

Breathwalk i intervaller innebar att synkronisera stegen med olika andningsmönster i intervaller som varvades med vanlig avslappnad promenad. Det fanns 20 program som vardera hade sin effekt på kropp och sinne.

Stretch

Man samlades på en avskild plats och gjorde en serie stretchövningar för att sträcka ut musklerna och för att distribuera den energi man skapat i hela kroppen.

Inre Breathwalk

Breathwalken avslutades med en guidad meditation ute i naturen. Att andas medvetet i kombination med dynamiska kroppsrörelser var en av grunderna inom kundaliniyoga. I Breathwalk tog man detta med sig ut i fria luften och fick genom den friska promenadtakten en ännu bättre muskelanvändning och syreupptagning, vilket även främjade god kondition.

Breathwalk var också ett hjälpmedel för problemlösning. När man rörde sig framåt frigjordes tankebanor som fastnat i ett kretslopp i hjärnan, man kunde befria sig från förvirring och återfå koncentrationsförmågan och handlingskraften. Om man lagt märke till det vid vanliga promenader hade man här ett ännu mer effektivt verktyg!

I Breathwalk blev man medveten om hur man rörde sig, och en förbättrad kroppshållning kunde påverka välbefinnandet och utstrålningen. När man behärskade teknikerna kunde man uppleva hur negativa tankar och ältande släppte greppet om en och man blev både gladare och mer fokuserad på det som var positivt.