Barn- och familjeyoga

Denna yogaform skilde sig från vuxenyoga, vilket var naturligt eftersom barn var barn och inte mini-vuxna. Lek och glädje var viktigt. Det visades barnen att yoga kunde vara både skönt och lustfyllt samtidigt som det fick dem att må bra såväl fysiskt som mentalt och känslomässigt. Utforskning av rörelser, andning, avslappning och meditation gjordes med öppna sinnen, och utrymme gavs åt barnens inneboende nyfikenhet och förundran. Varje barn fick utrymme att känna sig tryggt och fick inspiration till att uttrycka sin unika potential. Målet var att ge barnen en positiv upplevelse av yogans fantastiska verktyg redan tidigt så att de naturligt kunde använda dem i sin vardag. Barnyoga hjälpte barnen att släppa på stress och spänningar och erbjöd verktyg för att hantera starka känslor. Yogan stimulerade också barnens kroppskännedom, koordination och självkänsla. Klasserna avslutades med avslappning, vilket hjälpte barnen att komma ned i varv. Barnyoga innehöll inte några tävlingsmoment utan byggde på gemenskap och på att ha roligt tillsammans.

Andningsövningar var en viktig del av yogan och här hade alla mycket att lära av de yngsta barnen, som oftast hade kvar sin naturliga andning med hela kroppen.

Yogan var helt befriad från tävling och jämförelser. I yogasalen dög alla precis som de var. Det behövdes inga speciella kläder eller prylar. Vanliga mjuka kläder som man trivdes i var perfekta för yoga. Det behövdes inga skor eller accessoarer. Så lite som möjligt underlättade när man skulle koncentrera sig på övningarna. Alla gjorde yoga för sin egen skull och för att ha kul tillsammans. Det var alltså ett bra sätt att få gemensamma upplevelser, som sedan kunde fortsätta hemma, inne och ute.