Göteborgs Kundaliniyogacenter Navigeringsmeny »
 

Yogaresa till Kerala 2019

Yoga och Ayurveda i Kerala 14-24 februari 2019

Kom med på en inre resa i en vidunderlig yttre verklighet! Yoga, meditation, gudomlig vegetarisk mat och ayurvediska kroppsbehandlingar i en miljö fylld av ljuvliga färger och dofter. Sedan tusentals år genomsyras livsfilosofin av synen på människan som en helhet där hälsa och välmående är beroende av att kropp och själ är i balans. Detta blir du en del av under vår Indienresa som också innehåller nästan två dygn på husbåt längs Keralas berömda Backwaters.

Kerala är Indiens vänaste vackraste ansikte mot det ljumma arabiska havet. Här är naturen skimrande grön av kokospalmer, klimatet milt och människorna vänliga. Kerala är beläget längst ner på den västra sidan av det stora landets sydspets. Delstaten kallar sig God´s own country. Här är det mera välordnat och inte lika fattigt som i andra delar av Indien. Skolor och sjukvård är gratis för alla medborgare. Klimatet är tropiskt eftersom det är relativt nära till Ekvatorn.

Resan går med flyg från Göteborg, Stockholm och Köpenhamn den 14 februari. Vi landar I Keralas huvudstad, Trivandrum, på morgonen den 15 februari. Vi blir tillfälligt av med fyra och en halv timme timmar  på vägen p g a tidsskillnaden.

Yogaresa till Kerala 2019

Till Somatheeram Ayurveda resort

Gruppen möts på flygplatsen och efter en halvtimmes bilresa söderut anländer du till Somatheeram, ett prisbelönt ayurvediskt resort vid havet. Du får bo i ett litet hus för två bland palmer, en mångfald av träd och krydd- och medicinalväxter. I din egen lilla trädgård kan du njuta av blommor I olika färger och former. Här kan du ta en tupplur i hängmattan eller sitta på din terrass och läsa. Tystnaden bryts endast av vågornas slag mot stranden och fågelsången uppe I trädkronorna.

Yogaresa till Kerala 2019

Din hälsa kartläggs av en ayurvedisk läkare
Redan första dagen får du träffa din ayurvediska läkare, som ordinerar de behandlingar och den mat som du kommer att få under de kommande fem dagarna. Du får två terapeuter som samma tid varje dag ger dig minst två timmar av kärleksfull, ibland utmanande, behandling med varma oljor, mjölk och fruktinpackningar. De arbetar med sina händer och ibland sina fötter. Inte en kvadratcentimeter av din kropp lämnas orörd och du och din hud kommer att upplevas som pånyttfödda efteråt.

Yoga och ayurvedisk mat för en kropp och själ i balans
Hela kroppen och dess inre kommer att bli mjuk och harmonisk med hjälp av dessa behandlingar, yoga, meditation, promenader och den goda nyttiga maten! Frukost, lunch och middag intas varje dag i en öppen matsal med utsikt över havet. Välj allt du vill äta från den rika, väldoftande buffén eller beställ den speciella mat som du ordinerats. Och njut av utsikten och allt det vackra som finns runt omkring dig. Och av ledigheten långt bort från mörker och kyla...

Yogaresa till Kerala 2019

Ayurveda – vad du behöver för att må bra
Du kommer att ha med dig nya kunskaper när du så småningom reser hem. Det blir två workshops med föreläsningar om ayurveda och du får utforska din egen hälsa med hjälp av ayurvediska självtester. Vi kommer att få se och höra om de medicinalväxter som resortet själva odlar och använder i sina läkemedel. En eftermiddag  gör vi en utflykt till en kryddplantage, där vi får uppleva hur det som vi har hemma i burkar och påsar växer och doftar. Och det går fint att få köpa med sig av det som skördats.

Sol, bad och shopping
Utöver allt detta har du rika tillfällen till  sol och bad vid poolen och stranden, avskild vila och kontemplation. Längs bygatan utanför grindarna ligger färgranna butiker med kläder, kryddor, yogaprodukter, smycken och mycket annat.

Yogaresa till Kerala 2019

Två dygn på husbåt i Backwaters

Efter sju dagar och sex nätter på Somatheeram bär det iväg med buss norrut längst kusten mot Alleppey som är huvudort för det välkända sjö- och kanalsystemet Backwaters. I knappt två dygn färdas vi och bor i mindre grupper på magnifika husbåtar och upplever livet längst strandbankarna.

Efter två nätter på husbåtarna tar bussen oss vidare norrut till Cochin, där vi får en dag i de gamla kvarteren där Vasco da Gama landsteg 1498 efter att ha upptäckt sjövägen till Indien och därmed öppnde upp för en än stridare ström av te och kryddor från det exotiska landet i öster till Europa. Här kan vi passa på att shoppa och avslutar med en middag på en restaurang med all slags indisk mat. Efter några timmars vila på ett hotell tar flyget oss hem i gryningen den 24 februari.

PROGRAMMET

Yogaresa till Kerala 2019

Första dagen

Du välkomnas av oss, Elisabeth och Karin, och får ditt hus, som du delar med en annan person i gruppen, såvida du inte bokat ett eget hus. Varje hus har ett badrum, ett litet kassaskåp och room service dyget runt. Du får fylla i ett frågeformulär om din hälsa och tar det med dig till din läkarundersökning på den tid som bokats för dig.

Yogaresa till Kerala 2019

Ayurvedakliniken finns inne på området och beroende på när alla är klara och hur det passar med lunchen så samlas vi för en presentation av varandra och allt underbart som ska ske under de kommande dagarna. Vi hoppas få höra en av läkarna berätta om ayurveda, de olika behandlingarna och vad de kan betyda för din hälsa och ditt välmående och gör en rundvandring på slingrande stigar för att lära känna den vackra plats som vi hamnat på.

Det finns solstolar både vid poolen och nere på Somatheerams del av stranden och den som vill kan delta i ett yogapass i solnedgången. Middagen serveras klockan 20 under bar sammetshimmel. Vi avslutar kvällen med en meditation.

Yogaresa till Kerala 2019

Andra till sjunde dagen

I soluppgången gör vi yogiska promenader längs sandstranden, ibland i form av Breathwalk, som är en gående form av kundaliniyoga. Här använder vi andetaget ihop med våra steg. Mediativ gång enligt zen och andra former av gående yoga och meditation kommer vi också att göra på stranden.

Två yogapass varje dag

Det blir yoga minst två gånger om dagen; hathayoga under ledning av resortets indiska yogamästare och vår egen kundaliniyoga med avslutande meditation i en öppen yogashala som överblickar havet. Kundaliniyoga är en dynamisk yogaform där andning och rörelser hänger ihop och följs åt i varje övning. Den uppstod i norra Indien för flera tusen år sedan och har behållit sin struktur med yogaövningar, vila och avslutande meditation. Kundaliniyoga passar nybörjare likaväl som avancerade utövare och vi kommer att göra pass som alla kan ta till sig.

Två workshops om Ayurveda

Under två workshops med Karin Persson får du lära dig grunderna i Ayurveda och fördjupa kunskapen om dig själv i två tester. Ayurveda är sanskrit och betyder ”kunskap om livet”. Det är ett mångtusenårigt indiskt hälsosystem som syftar till att bevara och återskapa hälsa och välbefinnande. Centralt i ayurveda är begreppen Vata, Pitta och Kapha – doshor – som var och en utmärks av sina specifika särdrag och kvalitéer.

Yogaresa till Kerala 2019

Varje individ består i olika grad av dessa doshor som formar vår personlighet mentalt, känslomässigt och fysiskt. Även när vi drabbas av obalanser, krämpor och sjukdomar är våra dominerande doshor inblandade. Vi är alla olika och behöver utifrån ayurvedans synsätt olika saker för att må bra. Under våra workshops får du lära dig vad som skapar obalans och hur du kan komma i balans. Du får reda på vilken eller vilka doshor som dominerar just din personlighet och vad du behöver när det gäller till exempel mat, sömn, vila och motion. Du får både teoretiska och praktiska kunskaper om hur du kan leva i fas med dygnets och årstidens inneboende rytmer, för att spara energi och få ett mer harmoniskt vardagsliv. Ätandets konst är en viktig del av ayurvedan, och du får veta hur man kan njuta av mat utan att skapa överflödskilon.

Kursmaterialet innehåller tips om enkla huskurer som stärker din hälsa och som du kan använda tillsammans med de personliga råd som du får av din ayurvediska läkare på Somatheeram.

Yogaresa till Kerala 2019

Åttonde och nionde dagen på Backwaters i husbåt

På morgonen den 21 februari bär det av norrut i buss mot Alleppey. Att färdas på indiska vägar är som att sitta på bio! Både på och vid sidan av vägarna är det ett myller och folkliv utan dess like. Människor, djur och fordon trängs överallt. Ingenstans ser man några sura miner eller folk som blir osams. Alla tycks ta detta faktum med ro; “it’s India!”

Vi gör ett stopp hos den världsberömda gurun Mata Amritanandamayi Devi, Amma, i hennes ashram Amritapuri. Hon reser runt i hela världen och kramas och samlar in pengar till de fattiga, så chansen att hon ska vara hemma när vi har vägarna förbi är kanske inte så stor, men det kan vara intressant att besöka ett genuint ashram.

Yogaresa till Kerala 2019

Tre mans besättning tar emot oss på vardera husbåt för sex personer. Varje sovrum har eget badrum och under dagen njuter vi av stillheten i nuet på akterdäckets veranda. Besättningen lagar och serverar härliga måltider med fisk, skaldjur, ris och färgrika frukter och grönsaker.

Vi färdas såpass djupt in i vattensystemet att vi lämnar de flesta andra turister bakom oss. Vi kommer nära dem som bor, lever och arbetar längs vattnet. Vi får höra barn ropas in vid läggdags när solen sjunker bakom risfälten, se människor tvätta kläder, ta ett morgondopp och borsta sina tänder i flodvattnet. Skolbarn i prydliga uniformer stiger ombord på sin vattenburna skolskjuts. Överallt korsas vattnet av olika farkoster, alla med last på väg nånstans. Lotusblommor färgar stråk längs stränderna rosalila och överallt syns och hörs exotiska fåglar. Två ljumma nätter tillbringas på vattnet i Backwaters. 

Sista dagen I Cochin

Bussen tar oss sedan till Cochin som ligger cirka två timmar vidare norrut. Det är en gammal kolonialstad med avtryck av många kulturer och kolonisatörer från den tiden då Indien låg strategiskt vid de stora handelsvägarna. Här finns det tid för stadsvandring i genuin indisk miljö och shopping. Vi äter en avskedsmiddag och vilar några timmar på ett hotell innan bussen tar oss till Cochins flygplats för hemresan.

Yogaresa till Kerala 2019

Dina lärare och  värdar

Elisabeth Magnusson
Elisabeth är internationellt diplomerad lärare i kundaliniyoga och meditation och driver Göteborgs Kundaliniyogacenter sedan 2010. Hon håller kurser i kundaliniyoga, medicinsk kundaliniyoga,  gravidyoga och yoga för barn och familjer. Elisabeth är även diplomerad instruktör i Breathwalk® och leder grupper i denna gående kundaliniyoga. Läs mer:
Om kundaliniyoga
Om Breathwalk
Om Elisabeth Magnusson

 

Yogaresa till Kerala 2019

Karin Persson
Karin är diplomerad lärare i kundaliniyoga och mediyoga, psykosyntesterapeut och ayurvedisk hälsorådgivare. Hon har sin verksamhet i Göteborg där hon ger ayurvediska konsultationer och den speciellla helkroppsmassage med varma oljor, abhyanga, som du kommer att få av terapeuterna på Somatheeram Ayurveda Resort. Karin håller även utbildning i ayurveda i Västsverige samt konsultationer och klasser i MediYoga. Läs mer:
Om Ayurveda och Karin Persson

Pris:
24.900 kr i dubbelrum
27.900 kr i enkelrum (gäller endast på Somatheram. På husbåten får du dela rum).

Du betalar 3.000 kr vid anmälan och resten i november.

Detta ingår:
• Flyg Arlanda/Göteborg/Köpenhamn - Indien, tur och retur.
• Boende med helpension på Somatheeram Ayurveda Resort, läkarundersökning med personliga råd om hälsa, kost och livsstil både muntligt och skriftligt, ayurvedabehandling varje dag samt alla gemensamma aktiviteter, inklusive all yoga och meditation samt två workshops med föreläsningar och självtester på svenska.
• Bussresor och transfers.
• Boende med helpension i två dygn på husbåt och hotell i Cochin för vila innan hemresan.
• Kursmaterial.


Anmälan:
Anmäl dig genom att maila till Mariann Klint, Enjoy Travel AB, tel 0709 447610. PASSA PÅ ATT HUGGA DE TVÅ SISTA PLATSERNA – VI HAR FÅTT ÄNNU ETT ÅTERBUD P G A SJUKDOM!

Har du frågor om Indien eller om researrangemanget så hör av dig till Mariann! Enjoy Travel har arrangerat resor till Kerala i närmare 15 år.
Här kan du ladda ner en pdf med all information om resan »


Förberedelser inför resan till Indien

• Indien kräver visum och du kommer att få en länk till att söka visum elektroniskt.

• Kolla ditt pass! Passet behöver 6 månaders kvarvarande giltighetstid.

• Du behöver rese- och avbeställningsförsäkring så kolla din hemförsäkring.

• De vaccin du behöver är vanligt grundskydd och vaccin mot Hepatit A och B.

Välkommen till Indien!

Elisabeth och Karin
Har du frågor om aktiviteterna på resan så hör av dig till oss!
Kontakta oss! »

Bild från Somatheerams strand i januari 2018. Det är lätt att längta tillbaka!

Yogaresa till Kerala 2019

 Till startsidan Göteborgs Kundaliniyogacenter »

Vi finns i Linnéstaden mitt i Göteborg!

Göteborgs Kundaliniyogacenter
Nordostpassagen 19
413 11 Göteborg
Hitta hit »

info@kundaliniyoga.se
Anmälningsformulär »
Kontaktformulär »
Facebook »